www.evangluth.ro

2020. szeptember. 20., vasárnap

Képgaléria


 

Népszámlálás

Gyülekezeti tájékoztató

Népszámlálással kapcsolatos tudnivalók;

Az Evangélikus-Lutheránus Egyház megnevezése a népszámlálási adatbázisban

A mi hitünk, a mi identitásunk! Október 20-31. között népszámlálásra kerül sor Romániában, melynek eredménye létfontosságú nemcsak a magyarság, hanem egyházunk számára is. Magyarságunk számarányától függ iskoláink, intézményeink állami támogatása, anyanyelvünk használatának joga. Felekezeti hovatartozásunk vállalása, egyházunk tagjainak számaránya pedig Evangélikus-Lutheránus Egyházunk jövőjét határozza meg.

Fokozottan felhívjuk híveink figyelmét arra, hogy egyházunk jövője a mi kezünkben van, közös összefogásunkon múlik. Ugyanis akaratunk és hozzájárulásunk nélkül, az országos statisztikai hivatal megváltoztatta egyházunk hivatalos megnevezését a népszámlálási adatbázisban. Eszerint, egyházunk, vallásunk a következő megnevezés alatt szerepel az egyházak névjegyzékében: evanghelică-lutherană sinodo-presbiteriană, mely a 16-os kódszám alatt található.

Egyházunk következetes és konok közbenjárására sikerült elérni azt, hogy az evanghelică-lutherană megnevezés alatt is egyházunk tagjának írják be híveinket. Fontos tehát tudni, hogy egyházunk neve: Biserica Evanghelică Lutherană din România.

Nem elegendő és nem megfelelő tehát a következő megnevezéseket használni: evanghelică vagy protestantă. Felekezetünk megvallásakor minden esetben diktáljuk be a teljes nevet, vagyis: evanghelică-lutherană (sinodo presbiteriană) - Biserica Evanghelică Lutherană din România.

Ismételten felhívjuk híveink figyelmét arra, ne használják külön sem az evanghelica, sem a lutherana kifejezést, hanem kizárólag az evanghelică-lutherană megnevezést. Figyeljünk oda, hogy tollal, golyóstollal és ne ceruzával írják be úgy nemzetiségünket (maghiar – kódszám 1100), mint vallásunkat (evanghelică-lutherană (sinodo-presbiteriană) – Biserica Evanghelică Lutherană din România). A tévedések és félreértések elkerülése végett pedig diktáljuk be egyházunk megnevezésének kódszámát is az űrlapra, mely kódszám a 16-os.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetősége arra szólít fel minden jóakaratú evangélikus vallású hívőt, hogy a népszámlálás alkalmával vállaljuk Istentől kapott szép identitásunkat, valljuk meg magyarságunkat, és vállaljuk hitünket, felekezeti hovatartozásunkat.

Egyházunk jövője a mi felelősségünk! Kérjük evangélikus híveinket, értesítsék hittestvéreiket. Isten segítse evangélikus híveink jövőnket mentő összefogását!

Erős vár a mi Istenünk!

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetősége